Sport, Yoga & Mindfulness

Binnen de BGGZ behandeling kan worden gekeken of sport of yoga van toegevoegde waarde kan zijn gedurende je traject. Door middel van bijvoorbeeld yoga en meditatie kun je beter je eigen signalen leren herkennen, je grenzen ervaren en daar ook op leren vertrouwen. Vanuit onderzoek is er duidelijk effect gevonden van beweging en sport op de hormoon- en neurotransmitter huishouding (hetgeen grote en positieve invloed kan hebben op bijv. je stemming, je slaap, je concentratie en je lichaamsbeleving).

Yoga en sport helpen naast beter te leren voelen waar je grenzen liggen, en beter te ervaren in je lichaam, ook om meer in je kracht te komen en meer zelfvertrouwen op te bouwen. Door te werken aan een fysieke basis, contact te maken en houden met je lichaam en open te staan voor nieuwe ervaringen en alles wat je om je heen waarneemt, leer je jezelf ook steeds beter kennen. Dit helpt weer in meer acceptatie, meer rust en meer focus. Vanuit de praktijk wordt beweging, sport, yoga en meditatie dan ook aangemoedigd. Indien gewenst kan er aansluitend ook worden verwezen voor coaching, bokstherapie, running therapy, haptotherapie of osteopathie.

Mindfulness is een zogenoemde derde generatie cognitieve gedragstherapie. Met mindfulness werk je aan psychologische flexibiliteit. Psychologische flexibiliteit betekent dat je flexibel om kunt gaan met situaties, gedachten en gevoelens, ook als ze moeilijk of pijnlijk zijn – meer los kan komen van je gedachten. Hoe beter jij leert omgaan met moeilijke situaties of gedachten, hoe meer afstand je ervan kunt nemen, hoe meer je je kunt openstellen voor je ervaringen, en hoe groter je kwaliteit van leven wordt. Mindfulness omvat in de kern een vorm van aandacht training, bewuste aandacht in het hier en nu, hetgeen kan helpen om los te komen van piekergedachten en meer te kunnen ontspannen. Daarnaast wordt meer stilgestaan bij je waarden, datgene wat voor jou wezenlijk belangrijk is, onderliggende behoeften die je voelt, en het meer kunnen aanvaarden van datgene wat er is of wat je voelt. Mindfulness wordt vooralsnog niet als losstaande therapie aangeboden maar geïntegreerd in andere therapieën binnen de praktijk.

Zie voor meer informatie; https://centrumvoormindfulness.nl/mindfulness-trainingen/wat-is-mindfulness/#mindfulness

Uit onderzoek is gebleken dat hardlopen een positieve invloed kan hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze gunstige invloed van het hardlopen op je gezondheid geldt niet alleen voor hardlopen maar alle vormen van sport waarbij je je cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) aan het trainen bent. Maar vooral duursport zoals zwemmen, fietsen, hardlopen of schaatsen lenen zich hier goed voor. Het kenmerk van duursport is namelijk dat je je conditie rustig en gecontroleerd kunt opbouwen. Bovendien is het voordeel van hardlopen dat je er niet veel voor nodig hebt. Met een paar goede schoenen en kleding waar je lekker in kunt bewegen kun je al van start gaan. Bij running therapy wordt er in samenwerking met een fysiotherapeut of coach gewerkt met een trainingsschema dat past bij jouw conditie. Bijvoorbeeld eerst een paar minuten wandelen als warming-up, dan een minuut hardlopen, twee minuten wandelen, minuut hardlopen, enzovoorts. Langzaam over de weken heen, bouw je het hardlopen verder op en heb je het tussentijds wandelen minder nodig om te herstellen. Het voordeel van zo’n trainingsschema is dat je haalbare doelen kunt stellen en je vooruitgang goed kunt zien. Dat kan veel zelfvertrouwen en motivatie geven! Zo leer je op een gezonde manier je grenzen verleggen en je kracht en conditie te hervinden. Ook is er een bewezen effect van regelmatig sporten op de stemming en slaap gevonden. Running therapy kan ook in een groep gevolgd worden, samen met jou kan worden gekeken waar je dit kunt doen. Kortom, sport en/of running therapy helpt je te werken aan je fysieke conditie, je geestelijke welzijn, sociaal contact, het opdoen van frisse buitenlucht en zonlicht, je zelfvertrouwen vergroten, je grenzen leren voelen en respecteren en haalbare doelen stellen en deze bereiken!

Zie voor meer informatie over running therapie: https://runningtherapie-nederland.nl/